O postare, miliarde de euro, o iluzie
Într-o nouă demonstrație de „transparență digitală”, ministrul Marcel Boloș a anunțat pe Facebook – unde se guvernează România post-pandemică – că 2,6 miliarde de euro urmează să intre în țară din Politica de Coeziune. Dar cum „urmează” nu înseamnă nici „vin”, nici „se cheltuie”, mesajul sună a încă o promisiune aruncată în spațiul public, fix înaintea alegerilor.
Sursa: Agerpres România– 15 mai 2025
Europa, duhovnic de serviciu: România cere, Bruxelles analizează
Ce a cerut România? Mai multă finanțare pentru:
- infrastructura de sănătate (oncologie, cardiologie, transfuzii);
- un proiect-pilot pentru gunoaie în București;
- apă și canalizare pentru comune cu sub 2.000 de locuitori.
Ce a primit? Nimic concret. Doar o promisiune: Comisia Europeană „a fost de acord să analizeze”. Un fel de „vom vedea”, formulat politicos.
„Pilot” de gestionare a deșeurilor în București – cu aterizare forțată în campania electorală
Un proiect de colectare automată a gunoaielor în sectoarele 1 și 6 este prezentat ca avangardă ecologică. În realitate, este un nou experiment de tip „proiect-pilot” menit să umple câteva pagini de prezentare la Bruxelles și să apară în comunicatele de presă ale partidului. Restul capitalei – și a țării – rămâne la stadiul de tomberon politic.
Canalizare pentru sate-fantomă: vechea promisiune, reambalată
De ani de zile, politicienii oferă satelor fără drumuri asfaltate promisiuni de canalizare ultramodernă. Acum, planul vizează localitățile cu mai puțin de 2.000 de locuitori – exact acele zone unde primarii „de casă” au cele mai multe voturi garantate. Nimeni nu spune însă cine va întreține aceste rețele sau dacă există măcar proiecte tehnice reale.
România reformelor de Facebook
Ministrul Boloș menționează „angajamente” și „accelerarea reformelor”. Însă dacă ne uităm la modul în care s-au derulat proiectele PNRR – de la autostrăzi neterminate la spitale promise doar pe planșe – ne dăm seama că România reformelor europene e mai mult un cont de social media decât o realitate administrativă.
Campania de toamnă începe cu Bruxelles-ul în fundal
Coincidență sau strategie? Anunțul vine exact când campania electorală ia foc, iar alegerile bat la ușă. Deși sumele menționate par impresionante, niciun cent nu a fost virat încă. Cu alte cuvinte, e posibil să vorbim despre fonduri înregistrate doar la capitolul „speranțe”, dar transformate abil în capital electoral.
Concluzie: Încă o promisiune pe drumul dintre Bruxelles și urne
România nu duce lipsă de bani europeni. Duce lipsă de oameni care să-i aducă și mai ales să-i cheltuie cu cap. Postările domnului Boloș pot aduce like-uri, dar nu construiesc spitale, nu sapă șanțuri pentru canalizare și nici nu rezolvă problema deșeurilor. Adevărata coeziune europeană nu stă în discursuri, ci în implementare.