Ilie Bolojan președintele care face împrumutul de 8 miliarde.

bolojan ilie datoria romaniei

Pe 30 aprilie 2025, într-o declarație publică, Ilie Bolojan a anunțat că România urmează să semneze, în luna iunie, un contract de împrumut în valoare de peste 8 miliarde de euro, destinat achizițiilor militare pe termen lung. Acordul, gândit pe o perioadă de rambursare de peste 40 de ani, este prezentat ca parte a unui “efort strategic” pentru apararea flancului estic și alinierea la obiectivele NATO.

Totuși, contextul economic și fiscal actual al Romaniei arată o alta realitate: o țară deja puternic îndatorată, cu cele mai mici salarii din UE, industrie în colaps și un deficit structural care crește în fiecare lună.

Ce a declarat oficial Ilie Bolojan în 30 aprilie 2025

“Este un credit avantajos, care va avea o durată de rambursare de peste 40 de ani și o perioadă de grație de 10 ani de zile, și, în felul acesta, România își poate îmbunătăți capabilitațile militare în anii următori fără să fim în situația în care să punem o presiune mare pe bugetul național.”

Aceasta este fraza-cheie folosită de Bolojan în conferința de presă susținută dupa ședința CSAT. Nu există cifre. Nu există document public. Doar promisiuni vagi că nu vom suferi acum. Dar nimeni nu spune cât vor suferi generațiile care vor începe să plătească din anul 2035.

Mai mult, Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Apărării și Ministerul Economiei vor pregăti aplicația de credit în luna mai, iar România trebuie să prezinte lista de proiecte la Summitul NATO de la Haga, în iunie 2025. Decizia e luată. Semnătura este doar o formalitate.

Cum se pregateste împrumutul de 8 miliarde

Conform declarațiilor din CSAT, acest credit este pus la dispoziție de Comisia Europeana , condusă de Ursula von der Leyen. Condițiile de creditare sunt: perioada de grație 10 ani, rambursare în 30–35 de ani. Practic, România va începe să plătească în 2035 și va finaliza plațile în jurul anului 2065.

Achizițiile includ drone, blindate, sisteme radar, armament greu – toate de import. O parte va fi “produsă” în Romania, însă istoria ne arată că industria autohtonă este rareori beneficiara reală.

Cifrele reale: cât e datoria României și ce urmează

PerioadaDatorie publica totalaPondere în PIB
Decembrie 2023144 mld euro48,9%
Decembrie 2024194 mld euro54,6%
Dupa împrumutul militar+8 mld euroaprox. 56,5%

România va depași pragul critic de 55% din PIB. În acest ritm, țara riscă să intre în procedura de deficit excesiv și va fi nevoită să aplice măsuri de austeritate – tăieri, înghețări, limitări de cheltuieli. În 2025, doar dobânzile la datoria publică depasesc 8 miliarde euro anual.

Ipocrizia “gospodarului de fier”

Ilie Bolojan este prezentat ca un tehnocrat eficient, dar în realitate joacă rolul unui administrator al unei datorii strategice, negociată fară transparență și fără responsabilitate publică. Nu a prezentat niciun studiu de impact, nicio analiză comparativă. A vorbit doar despre “obligații de flanc estic”, nu despre românii care muncesc pentru un salariu de 600 de euro și vor plăti pentru blindate care vor rugini în cazărmi.

România în 2025: cea mai săracă din UE, dar cu cele mai scumpe planuri militare

IndicatorValoare 2025Poziție în UE
Salariu minim brut~660 euroCel mai mic
Salariu mediu net~850 euroLocul 27 din 27
Deficit bugetar>6%Primul
Investiții în sănătateSub 6% din PIBUltimul sfert
Datorie publică~194 mld euro (54,8%)Creștere rapidă

O datorie pentru o țară care nu o va putea plăti

Cu acest credit militar, România nu face altceva decât să prelungească artificial o iluzie a suveranitații. Realitatea e dureroasă: România nu are o industrie capabilă, nu are o armată operațională modernă și, mai grav, nu are un sistem politic care să dea socoteală.

Chiar și în cel mai optimist scenariu, dacă statul român ar aloca 10 miliarde de euro anual pentru reducerea datoriei, ar avea nevoie de 20 de ani pentru a o achita. Dar Romania nici nu are excedent bugetar, nici planuri de rambursare. Datoria va fi rostogolită. Va fi plătită de copiii celor care azi sunt ignoranți, taxați și manipulați.

Și poate nu e întâmplător. Poate că acesta este exact planul politicienior. Unde poți prospera mai bine decât într-o țară supraîndatorată, fără control civic real și cu o populație blocată în supraviețuire? În loc să-și plătească datoria istorică față de propriii cetățeni, România își asumă una nouă, externă, care va fi plătită cu vârf și îndesat de generațiile ce vin.

Asemenea țărilor române care au plătit aproape un secol tribut Imperiului Otoman, noul credit militar, girat de Bolojan și de guvernul tehnocrat actual, aruncă România într-o servitute bugetară pe generații. Nu vorbim despre o datorie pe 40 de ani. Ci despre o mentalitate bugetară care va dura 500 de ani, atâta timp cât deciziile vor fi luate fără popor și împotriva lui.

By Mircea Bivol

Mircea Bivol este jurnalist independent și fondator al publicației CrossBorderChroniclesRo. Scrie cu luciditate despre nedreptăți sociale, manipulare politică și realitățile ignorate de presa mainstream. Nu caută aplauze, ci adevărul – indiferent cât de incomod ar fi. A ales libertatea cuvântului în locul siguranței oferite de sistem. Publică articole bine documentate, inspirate din viața reală, experiențele personale și mărturii directe ale oamenilor care nu mai vor să tacă.

4 thoughts on “Ilie Bolojan președintele care face împrumutul de 8 miliarde.”
  1. Oroles Dacul spune:

    Ilie Bolojan – “Gospodarul” care sapă groapa României… cu excavatorul FMI
    În timp ce românii strâng cureaua, Ilie Bolojan strânge contracte. Nu pentru infrastructură, nu pentru spitale, ci pentru blindate care vor sta la soare în poligoane pustii. Cu aerul tehnocratului priceput și atitudinea contabilului supus, Bolojan pare hotărât să dovedească că poți îngropa o țară în datorii, dar s-o faci “eficient”.
    Sub comanda lozincilor de tip “flanc estic”, România semnează împrumuturi de miliarde fără să clipească. De analiză de impact n-avem timp. De dezbatere publică – nici vorbă. Când vine vorba de ordine externe, Bolojan nu întreabă, doar execută.
    Țara e pe cale să devină campioana europeană la deficit, cu salarii de Bangladesh și planuri de apărare de Pentagon. Dar cine mai are nevoie de echilibru bugetar, când poți avea datorie „strategică”, livrată cu panglică tricoloră?
    Dacă tot n-avem drumuri, spitale sau școli funcționale, măcar să avem o garnitură de tancuri la muzeu și o generație captivă în austeritate, plătind pentru visele “tehnocratice” ale unui gospodar cu viziuni externe și buzunare interne.

    1. Mircea Bivol spune:

      Exact in loc sa avem fabrici si uzine, si autostrazi noi ne bucuram de inarmare cand nu avem dusmani.

  2. Eddie Suveranul spune:

    Austeritate pentru tine. Împrumuturi strategice pentru ei. Bolojan nu construiește viitorul. Îl ipotechează.
    În timp ce românii trăiesc cu 400–500 euro pe lună, Bolojan semnează împrumuturi de miliarde pentru blindate care n-au combustibil nici până la cimitirul de tehnică militară.
    Nicio consultare, nicio analiză. Doar ordine externe executate “eficient”. România devine suverană… față de realitate, dar perfect obedientă față de creditori.
    Cu salarii de Est și datorii de Vest, România riscă să nu mai fie o țară guvernată, ci una administrată din Excel, între două mandate și trei rapoarte către Bruxelles.

    1. Mircea Bivol spune:

      Exact pentru asta a fost numit interimar. Sa citit si despre alegerile libere din romania din urmatorul articol ce va fi postat in maxim 1 ora. multumesc frumos pentru lectura si fidelitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *