Țara în care țăranii sunt fericiți

Ion Luca Caragiale și Dinu Săraru în nori, observând cu dezamăgire un festival românesc aglomerat, cu micii, berea și scena de muzică în prim-planDin nori, Caragiale și Săraru privesc România anului 2025: tot mitocani, tot coate-goale, tot cu matele fripte și gura la bere. Progres? Doar în volumul la boxe.

Țărani cu TikTok și ipocrizie digitală

România de azi e o țară în care am păstrat esența rurală, dar i-am pus filtru digital. Nu mai suntem niște țărani, suntem niște țărani cu smartphone, cu Instagram, cu festivaluri sponsorizate de primării falimentare și cu o rușine adânc înrădăcinată de a spune „eu muncesc și creez ceva durabil”.

„Țăranul n-a pierdut decât pământul. Cealaltă pierdere e mai mare: și-a pierdut rostul.”
Dinu Săraru, Niște țărani

Astăzi, și orașeanul și-a pierdut rostul. Trăiește pentru distracție, votează pentru promisiuni și disprețuiește tot ce înseamnă construcție reală.

Caragiale fuge, iar noi îi facem cu mâna din club

Ion Luca Caragiale nu a plecat din România de frica cenzurii sau din motive politice. A fugit de prostie și ipocrizie. A fugit de oamenii care îl aplaudau pe scenă și îl denigrau în culise. A fugit de gargară, de prefăcătorie, de sistemul care ridica nulități în funcții și batjocorea meritul.

„Mi-e silă. De tot. De gazetărie, de literatură, de politică, de lume. Nu mai pot trăi printre ai mei.”
I.L. Caragiale, scrisoare din Berlin

Dacă ar vedea azi România, ar fugi direct în Groenlanda.

România: țara în care cine muncește e luat de fraier

Ne place să spunem că „suntem o națiune creativă”. Adevărul e că suntem o națiune care disprețuiește munca cinstită. Oricine ridică o firmă e suspectat. Oricine vorbește despre patriotism economic e ridiculizat. Iar când cineva propune un plan coerent de dezvoltare, publicul zice: „Mai lasă-ne, frate, cu cifrele tale!”

„În țara noastră, lucrurile se petrec altfel decât în alte părți. Aici, cel cinstit e considerat prost, iar cel hoț – descurcăreț.”
– Caragiale

Distracția ca formă de guvernare

Guvernanții au înțeles: cu pâine nu ne ții ocupați, dar cu circ, da. De la Neversea la SAGA, de la „Zilele Orașului” la petrecerile din Piața Victoriei, România se transformă într-un imens bâlci al vanităților în care nu se mai construiește nimic, dar se bea mult și se filmează tot.

Primarii nu mai vor spitale. Vor scene. Nu mai contează canalizarea – contează sonorizarea.

Săraru despre țăranul pierdut, noi despre fabricile închise

Dinu Săraru scria în Niște țărani:

„Au distrus ceea ce nu le aparținea, fără să pună nimic în loc. Și când și-au dat seama că nu mai au ce să distrugă, au început să se distrugă între ei.”

Ce metaforă mai bună pentru România 2025? Economia reală a fost distrusă de importuri ieftine, de legi pentru băieți deștepți, iar acum suntem o societate care-și consumă propria credibilitate, propria viziune, propriul viitor.

România fără rușine de a fura, dar cu rușine de a construi

Ne e rușine să spunem că vrem să creăm locuri de muncă. Ne e rușine să spunem că vrem să muncim. Dar nu ne e rușine să luăm bani de la stat, să pozăm în victime și să cerem „sprijin pentru tineret creativ”.

„Nu e boală mai mare decât prostia satisfăcută.”
– Caragiale

Aceasta e România: o țară cu pălărie mare (pe TikTok) și minte mică (în infrastructură).

O țară care nu construiește viitorul pentru că n-a învățat să-și respecte trecutul

Nici Caragiale, nici Dinu Săraru n-ar fi surprinși. Doar obosiți. Pentru că România nu e o țară săracă. E o țară obosită de efort, dar energică la festivaluri. O țară în care meritul nu e viral, dar prostia e sponsorizată.

Dacă vrem o Românie care să nu mai fugă de sine însăși, trebuie mai întâi să ne recâștigăm rușinea – rușinea de a nu face nimic și mândria de a construi ceva.

Până atunci, să cânte muzica! și să curgă fondurile europene… în boxe.

By Mircea Bivol

Mircea Bivol este jurnalist independent și fondator al publicației CrossBorderChroniclesRo. Scrie cu luciditate despre nedreptăți sociale, manipulare politică și realitățile ignorate de presa mainstream. Nu caută aplauze, ci adevărul – indiferent cât de incomod ar fi. A ales libertatea cuvântului în locul siguranței oferite de sistem. Publică articole bine documentate, inspirate din viața reală, experiențele personale și mărturii directe ale oamenilor care nu mai vor să tacă.

One thought on “Țara în care țăranii sunt fericiți”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *