Iluzia suveranității: românii care votează președinți, dar plătesc chirie la multinaționale

Imagine satirică cu români evacuați din locuințe și magazine, simbolizând dominația multinaționalelor și lipsa reală de suveranitateRomânii părăsesc casele ipotecate, supermarketurile și magazinele controlate de multinaționale, într-o țară în care votul nu mai înseamnă putere.

În fiecare ciclu electoral, românii merg la vot cu speranța că „de data asta” va fi diferit. Că un om providențial va lua frâiele țării și o va conduce spre suveranitate. Dar ce sens mai are un președinte, dacă fiecare decizie importantă e condiționată de interesele financiare ale unor entități care nu au nici drapel, nici cetățenie română?

1. Viața românului, în leasing: hrană, apă, energie

Carrefour ne dă de mâncare, Enel ne ține lumina aprinsă, Engie ne încălzește, iar dacă vrei să ai apă la robinet trebuie să accepți tarifele impuse de companii regionale afiliate unor conglomerate internaționale. Unde e statul român? Probabil în vreun parteneriat public-privat.


2. Băncile decid ce casă poți avea și ce vise îți permiți

Creditul bancar e noua formă de cetățenie: ești cetățean de rang superior dacă ai istoric bun, ai asigurare de viață și salariu virat într-un cont deținut de o bancă cu sediul la Frankfurt. Iar când totul merge prost, banca nu negociază: execută.


3. Multinaționalele ca guvern din umbră

S-a dovedit în pandemie. În energie. În agricultură. În IT. Orice lege care deranjează „piața” e ajustată până devine „competitivă”. Parlamentul? Decor. Ministerele? Call-center pentru interesele de business. Președintele? PR manager al „stabilității macroeconomice”.


4. De ce românii nu văd nimic? Pentru că n-au voie să vadă

Educația a fost distrusă sistematic. Mass-media e plătită să întrețină narativul siguranței și al democrației funcționale. Și apoi, ce rost are să gândești liber, dacă Carrefour e deschis până la 22:00 și Netflix te adoarme până la 00:00?


5. Democrația în România: un reality show sponsorizat

Românii votează, dar deciziile sunt luate în afara urnelor. Nu la Bruxelles. Nici măcar la Washington. Ci în consiliile de administrație ale unor corporații care, dacă nu le convine ceva, închid magazinul, relocă fabrica și trimit o notificare de insolvență. Asta e suveranitatea în 2025.


6. Sebastian Lăzăroiu și șantajul cu „economia lichidată”

Fostul consilier prezidențial al lui Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, a devenit mai nou purtătorul de cuvânt al „sistemului bancar”. Într-o postare recentă, a transmis un mesaj clar: dacă George Simion câștigă alegerile, marile bănci vor începe vânzarea titlurilor de stat, România va intra într-un colaps de neîncredere, iar piețele internaționale ne vor „pedepsi”.

Mai mult, Lăzăroiu i-a transmis lui Simion că va trebui să se dezică de Călin Georgescu și „gașca de lunatici”, altfel va fi înghițit de tăvălugul economic. Mesajul este limpede: dacă nu joci cum vor bancherii, țara ta va fi distrusă. Nu e avertisment. E șantaj de tip colonial.


Fără educație , totul este posibil în vise

România nu mai e o țară. E un punct de lucru. Iar românii nu mai sunt cetățeni, ci chiriași ai unei iluzii numite stat național. Nu mai au conducători, ci administratori. Iar președintele pe care și-l aleg o dată la 5 ani e doar agentul imobiliar care le explică de ce s-a mai scumpit întreținerea.

Iar când fostul consilier prezidențial amenință cu prăbușirea economică dacă nu iese candidatul „corect”, e clar: nu mai votăm un președinte. Validăm un manager de criză subordonat băncilor.

By Mircea Bivol

Mircea Bivol este jurnalist independent și fondator al publicației CrossBorderChroniclesRo. Scrie cu luciditate despre nedreptăți sociale, manipulare politică și realitățile ignorate de presa mainstream. Nu caută aplauze, ci adevărul – indiferent cât de incomod ar fi. A ales libertatea cuvântului în locul siguranței oferite de sistem. Publică articole bine documentate, inspirate din viața reală, experiențele personale și mărturii directe ale oamenilor care nu mai vor să tacă.

One thought on “Iluzia suveranității: românii care votează președinți, dar plătesc chirie la multinaționale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *