Românii care dorm în papuci: deșeurile arse și îngropate în Insula Mare a Brăilei

Bărbat dormind în papuci pe un pat în aer liber, în apropiere de un incendiu de deșeuri și un buldozer în Insula Mare a BrăileiSatiră vizuală despre nepăsarea autorităților și a cetățenilor privind incendiile ilegale de deșeuri din Insula Mare a Brăilei

Vă mai amintiți imaginile acelea difuzate de jurnaliștii de la ElComandantePress, în care norii de fum se ridicau peste câmpurile Insulei Mari a Brăilei, iar buldozerele acopereau în grabă urmele? Mulți au râs. Alții au dat din umeri. „Așa e la noi…” Dar iată că adevărul, ca fumul de deșeu ars, nu poate fi ascuns pentru totdeauna.

Confirmarea oficială: Garda de Mediu și Poliția dau peste mormanul de nepăsare

La 30 august 2024, Garda de Mediu Brăila, împreună cu Poliția (IPJ Brăila – Biroul AESP), au trecut Dunărea și au descins exact acolo unde au fost semnalate, încă din primăvară, activități ilegale: incendiere și îngropare de deșeuri. N-a fost nevoie de săpături adânci – faptele erau la vedere.

Comunicatul oficial sună așa:

„În urma acestui control s-a constatat că s-au incendiat deșeuri în incinta unui punct de lucru al unui operator economic de pe raza comunei Frecăței, aplicându-se sancțiune contravențională în cuantum de 50.000 lei.”

„Organele de sesizare penală ale Poliției Judiciare din cadrul IPJ Brăila au efectuat activități specifice în cadrul dosarului penal cu privire la incendierea de deșeuri.”

Somn național, pagubă internațională

Cazul nu e singular. Doar că în acest caz, cineva a avut curaj să arate cu degetul. Să filmeze. Să documenteze. Să insiste. Căci în România, ecologia e considerată „figurație”, iar poluatorul, dacă e „băiat deștept” cu firmă, rămâne „investitor strategic”.

Românii, în schimb, dorm în papuci. Și dorm adânc. La fiecare scandal de mediu – fie că e Roșia Montană, fie gunoaiele din Ilfov, fie poluarea din Oltenia – ne scărpinăm în cap, scuipăm semințe și ne zicem că „alții mai rău fac”. Ce n-am înțeles încă e că, în timp ce noi moțăim, plămânii noștri se umplu de toxine, pământul devine steril, iar apele curg cu reziduuri.

Un jurnalist = o anchetă, dar statul?

Jurnaliștii de la ElComandantePress au arătat problema cu luni înainte. Garda de Mediu a venit după. Cu întârziere, dar tot e ceva. Dar câți jurnaliști mai avem care să pună presiune pe autorități? Câți nu sunt intimidați, ignorați sau pur și simplu reduși la tăcere?

„Gestionarea deșeurilor este o problemă foarte serioasă pentru noi, fiecare dintre noi având o mare responsabilitate în acest sens”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu.
Da, dar responsabilitatea e colectivă doar când trebuie împărțite vinovățiile. Până atunci, autorizațiile de mediu se dau pe bandă rulantă și, dacă arzi cu perdea, te alegi cu o amendă cât o masă la restaurant.

Până când?

Până când românii vor dormi în papuci, se vor trezi înconjurați de gunoaie. Până când vom considera „ecologia” un moft și nu o urgență, ne vom sufoca în mormanul de corupție, indiferență și gargară instituțională. Dar poate, doar poate, dacă mai mulți se trezesc, vom vedea că sub stratul de cenușă aruncat de buldozere se află adevărul. Și e fierbinte.

By Mircea Bivol

Mircea Bivol este jurnalist independent și fondator al publicației CrossBorderChroniclesRo. Scrie cu luciditate despre nedreptăți sociale, manipulare politică și realitățile ignorate de presa mainstream. Nu caută aplauze, ci adevărul – indiferent cât de incomod ar fi. A ales libertatea cuvântului în locul siguranței oferite de sistem. Publică articole bine documentate, inspirate din viața reală, experiențele personale și mărturii directe ale oamenilor care nu mai vor să tacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *