Cand Pavel Durov, fondatorul Telegram si simbol al libertatii digitale, a afirmat ca serviciile secrete franceze i-au cerut sa cenzureze vocile conservatoare din Romania inainte de alegeri, Europa a clipit. In Romania, afirmatia a fost tratata ca un detaliu exotic in disputa dintre George Simion si Nicusor Dan. In realitate, ceea ce s-a intamplat este mai mult decat o simpla controversa electorala: este un episod intr-un conflict geopolitic latent intre trei mari puteri.
Cine este Pavel Durov?
Nascut in 1984 in Leningrad, Pavel Durov este fondatorul retelei VKontakte si apoi al aplicatiei Telegram, care are azi peste 1 miliard de utilizatori. Cu cetatenii multiple (Rusia, Saint Kitts & Nevis, EAU si Franta), Durov este un cetatean global. In 2024, a fost arestat in Franta pentru presupusa complicitate la activitati ilegale pe Telegram. Eliberat sub control judiciar, a acuzat Franta ca exercita presiuni pentru a-l reduce la tacere.
Afirmatiile despre Romania: detonatorul unui conflict diplomatic
In mai 2025, in plin scandal electoral romanesc, Durov a dezvaluit ca seful DGSE (serviciul de informatii externe al Frantei), Nicolas Lerner, i-ar fi cerut sa interzica conturi conservatoare romanesti. A refuzat. Apoi a fost anchetat. Durov a afirmat ca este dispus sa depuna marturie in fata Curtii Constitutionale din Romania, dar este blocat legal de autoritatile franceze.
Tacerile care vorbesc: SUA si Israel
SUA nu au emis nicio pozitie oficiala privind alegerile din Romania, desi in trecut au fost vocali in sprijinul “statului de drept”. Israel, un aliat traditional al Romaniei, a pastrat o tacere suspecta. Surse diplomatice arata ca Durov a fost protejat in trecut de servicii apropiate de SUA si Israel.
Telegram, desi aparent neutra, a fost folosita intens de opozitia din Iran, Rusia, Belarus si chiar de grupari militare in Ucraina. Accesul la astfel de infrastructura, fara cenzura, poate fi un instrument geopolitic major.
Cui ii serveste destabilizarea Frantei?
Franta, prin Emmanuel Macron, a incercat sa preia conducerea Europei continentale in contextul retragerii SUA. A sprijinit public regimul “tehnocrat” din Romania si a fost prima care a felicitat victoria lui Nicusor Dan. Daca acuzatiile lui Durov sunt credibile, inseamna ca Franta a incercat sa manipuleze alegerile unui stat membru UE. Tacerea SUA si Israelului ar putea fi interpretata ca o acceptare tacita a expunerii Frantei.
Romania – teatrul unui nou tip de razboi rece
Nu e vorba doar despre Nicusor Dan sau George Simion. E vorba despre ce fel de democratie va avea Europa: una supravegheata si cenzurata prin influenta Bruxelles–Paris, sau una mai apropiata de modelul libertarian digital tolerat de Washington? Romania devine laboratorul unui nou conflict, unde fiecare miscare a actorilor globali lasa urme vizibile in media, dar invizibile in justitie.
Cazul Durov nu este despre un programator rus cu idei libertariene. Este despre granitele invizibile dintre propaganda, libertate si securitate. Iar Romania – asezata intre interesele SUA, Frantei si Israelului – a devenit, fara sa stie, subiectul unei telegrame pe care nimeni nu vrea s-o primeasca, dar toata lumea o scrie.
Telegrama e clară, dar România tot sclav rămâne
Mircea, ai pus o lupă pe Durov, dar ai uitat de lanțul de la gâtul nostru. Că DGSE, Mossad sau CIA vor să controleze narațiunea – nu-i o noutate. Că Durov e „erou libertarian”? Hai s-o spunem pe românește: e miliardarul care decide cine vorbește și cine dispare de pe Telegram. Nu e martir, e jucător.
Că România e teatru într-un nou război rece? Poate. Dar actorii principali nu sunt la București. Noi suntem recuzita. Păpușile. Avem alegeri ca să valideze ce-au hotărât deja băieții cu drone și dosare.
Nicușor? E doar semnătura pe hârtie. Simion? Doza de haos controlat. Iar poporul? Spectator plătitor, mințit frumos în timp ce i se vinde țara megabiți cu megabiți.
Războiul digital e real, dar România e deja o colonie digitală. Nu trebuie destabilizată. E deja vândută.